PODPROGRAM 2021– efekty
- Stowarzyszenie ”Rozwój i innowacje Gminy Jastrząb” z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021– październik 2022.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki),
- mleczne (mleko UHT),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- Pomoc żywnościowa trafiła do 750 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 15,87750 ton żywności;
- 2250 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2021 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- warsztaty w formie wydawniczej – dla 15 osób